News Default Mobilisaties voor Palestina: Blokkades in heel Frankrijk
0
Student

Published :

Mobilisaties voor Palestina: Blokkades in heel Frankrijk

Hoewel de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Gérald Darmanin, donderdag aan de prefecten vroeg om alle pro-Palestijnse demonstraties op het grondgebied te verbieden, kwamen toch enkele duizenden mensen samen in Parijs en andere Franse steden om hun steun aan het Palestijnse volk te betuigen.

Verboden demonstraties

Donderdagavond verzamelden duizenden demonstranten zich op Place de la République in Parijs om de Palestijnen te steunen, ondanks het verbod op deze manifestatie dat door de administratieve rechter was bevestigd, aldus een AFP-journalist. Ook in het centrum van Rennes vonden verboden bijeenkomsten plaats, waarbij ongeveer vijftig demonstranten aanwezig waren. In Lille werden tien mensen gearresteerd wegens "verzet" en "weigering om zich te verspreiden", volgens de prefectuur.

Andere steden

In Toulouse verzamelden ongeveer honderd mensen zich ondanks het verbod en de annulering van de pro-Palestijnse demonstratie door de organisatoren, voordat ze werden verspreid door mobiele gendarmes met behulp van traangas, volgens een AFP-fotograaf. In Parijs werden 24 boetes uitgedeeld en 10 mensen gearresteerd onder de 3.000 aanwezigen, volgens de politie. In Bordeaux reageerden ongeveer honderd mensen op de oproep van het Collectif girondin voor een rechtvaardige en duurzame vrede tussen Palestijnen en Israëli's, aldus AFP-journalisten. In tegenstelling tot de bijeenkomst die de dag ervoor in dezelfde stad werd georganiseerd, was deze bijeenkomst niet verboden door de prefectuur.

Ministerieel besluit

Minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin heeft een systematisch verbod op "pro-Palestijnse demonstraties" bevolen, omdat ze "mogelijk openbare onrust kunnen veroorzaken", na de aanval op 7 oktober door de Palestijnse islamistische beweging Hamas in Israël, volgens een telegram dat donderdag naar de prefecten werd gestuurd. Het ministerie heeft aan AFP verklaard dat de "organisatoren" van deze demonstraties en de "oproerkraaiers" zouden worden gearresteerd. Het verbod in Parijs werd gehandhaafd door de administratieve rechter.

  • Reactions

    0
    0
    0
    0
    0
    0

    Your email address will not be published. Required fields are marked *